Despre ochi și vedere

despre ochi si vederePe cat de importanta, pe atât de sensibilă este funcția vizuală! Prin modul în care ochiul este construit din punct de vedere anatomic, acesta este responsabil nu doar de perceperea cât mai clară a imaginilor din lumea înconjurătoare, cât și de interacțiunea cu mediul din jurul nostru. Cu alte cuvinte, vederea funcția primară a sistemul ocular este cu siguranță în opinia celor mai renumiți specialiști medicali, unul dintre cele mai importante dacă nu cel mai important simt al omului.

Din punct de vedere fiziologic, ochiul uman este alcătuit din mai multe învelișuri interioare. Nu mai puțin de 2 milioane de părți componente fac ca ochiul să reprezinte unul dintre cele mai complexe organe ale corpului uman poziționându-se pe cea de-a doua treaptă în acest top. Porțiunea anterioară funcționează similar unei lentile optice. Mai exact, asemenea unei lentile de sticlă a aparatului foto, razele de lumină care pătrund spre interior au capacitatea de a refracta. Aici intervine porțiunea întunecată a ochiului pupila, care reglează cantitatea de lumină primită. Pupila se dilată în cazul unei lumini slabe și se contractă în cazul razelor puternice, pentru a permite pătrunderea unei cantități de lumină mai mici.

În interior, retina este componenta ochiului care ajută la focalizarea imaginii, iar informația optică interceptată de către aceasta este transmisă mai departe către creier prin intermediul nervului optic. La nivelul creierului, informațiile transmise sunt practic decodate, realizându-se în acest mod perceperea corectă a imaginilor atât a obiectelor poziționate la distanță cât și a celor situate aproape de ochiul nostru.

 

Cum ne dăm seama că avem nevoie de ochelari sau lentile de contact: 5 simptome care trădează vederea perfectă

 

Transformările suferite de adaptare la cerințele contemporane sunt impresionante! Prin urmare, ochiul uman este adesea expus unor adevărate “traume” produse de către statul în exces în fața ecranului calculatorului, televizorului, telefonului sau tabletei, dispozitive electronice responsabile de alterarea funcției vizuale. Prezentăm așadar câteva păreri legate de utilizarea corectă a lentilelor de contact precum și cele mai importante 5 simptome care trădează vederea perfectă!

 

Cum alegem lentilele de contact potrivite: opiniile avizate ale experților

 

Odată aplicate, problemele legate de alterarea funcției vizuale nu se vindeca ci se pot trata cu ajutorului unei perechi de ochelari sau a unui set de lentile de contact adecvate diagnosticului primit din partea medicului oftalmolog și în raport cu gradul de avansare al acesteia.

Chiar dacă despre utilizarea și îngrijirea unei perechi de lentile de contact s-au conturat mai multe păreri de-a lungul timpului, în special în ceea ce privește durata de utilizare și modalitatea de îngrijire corespunzătoare, specialiștii ne avertizează asupra unui fapt! În momentul în care ne decidem să renunțăm la ochelari în detrimentul unui set de lentile de contact, este absolut necesar să ne adresăm în primul rând unui medic specialist oftalmolog sau unui tehnician optometrist. Medicul sau tehnicianul optometrist va adresa câteva întrebări esențiale ce țin de simptomatologia resimțită de către pacient dar și despre stilul de viața adoptat.

O serie de examinări se impun a fi efectuate în cadrul unui cabinet specializat de oftalmologie. În cadrul unui control de rutină, medicul oftalmolog va examina pe lângă acuitatea vizuală și o serie de alți parametri ai ochiului, precum tensiunea oculară sau va putea realiza o evaluare ecografică a fundului de ochi. Ulterior acestor examinări, pacientului îi va fi oferită opțiunea potrivită de dioptrii dar și recomandarea avizată a tipului de lentile de contact pe care sa le poarte. În cadrul consultației, specialistul oftalmolog poate răspunde și la unele chestiuni “arzatoare” referitor la purtarea, îngrijirea corespunzătoare dar și unele păreri legate de noile perechi de lentile de contact.

 

Contraindicații de utilizare a lentilelor de contact

 

În ceea ce privește utilizarea în condiții de maximă siguranță a unui set nou de lentile de contact, s-au conturat mai multe păreri. Despre utilizarea lentilelor de contact, o părere unanimă reflectă faptul că aceste afecțiuni ale ochiului uman, precum alergiile, conjunctivită, cheratită sau alte infecții oculare impun anumite restricții în ceea ce privește indicațiile terapeutice ale unor asemenea accesorii.

În plus, unele păreri avizate despre lentilele de contact ilustrează și faptul că utilizarea acestora nu este recomandata pacienților care petrec timp îndelungat în medii cu praf, nisip sau vapori de aburi. Restricțiile se impun din doua considerente și anume din cauza riscului ridicat de contractare a infecțiilor oculare prin facilitarea pătrunderii germenilor patogeni în interior dar și din cauza creșterii posibilității dobândirii senzației de “ochi uscat”.

 

Îngrijirea noilor modele de lentile de contact opinii

 

De-a lungul timpului, s-au conturat mai multe păreri despre îngrijirea lentilelor de contact. Cu toate aceste, procedura de curățare, îngrijire și conservarea acestora în recipiente special create de către producători respectă de regulă pașii standard descriși în instrucțiunile de utilizare și curățare a lentilelor.

Primul pas de urmat în îngrijirea lentilelor, după părerea oftalmologilor, îl repezintă spălarea mâinilor, preferabil cu săpunuri lichide anti-bacteriene. Indiferent dacă pacientul intenționează să aplice, să scoată, sau să curețe lentilele, bacteriile prezente pe mâini sunt o sursă sigură de contaminare cu microorganisme patogene care se pot depune cu ușurință pe suprafața acestora. Curățarea și clătirea lentilelor de contact este după părerea specialiștilor etapele fundamentale care contribuie la eliminare a până la 90% dintre bacteriile care se pot depune pe suprafața acestora. Procedura se efectuează prin așezarea lentilei în palma curată și uscată și aplicarea câtorva picături din soluția de întreținere. Cu ajutorul degetului mic, se împrăștie soluția pe fiecare dintre cele două fețe ale acesteia. După aceea, se clătesc și se păstrează în recipientele furnizate direct de către producător, odată cu trimiterea cutiei cu accesorii. Fiecare compartiment al recipientului de păstrare a lentilelor se umple cu soluție pentru îngrijire lentile de contact după care accesoriile se introduc și se depozitează pentru o perioada de circa 4-8 ore, care de regulă se întinde pe toată durata nopții.

Atenție însă la respectarea câtorva instrucțiuni obligatorii: nu atingeți capacul deschis al recipientului în care se află soluția, verificați periodic termenul de valabilitate al soluției și puneți la loc capacul recipientului imediat după folosire! În felul acesta, veți preveni infectarea și veți prelungi durata de viață a lentilei!

 

Realizare - echipa de optimetriști Optilen.ro:

 

Articolul a fost elaborat în baza publicațiilor de specialitate și reprezintă o parte integrală a acestui Blog cu referire la bolile oculare și lentile de contact. Ai probleme cu ochii? În cazul unor neclarități contactează echipa noastră de optimetriști sau consultă un medic de specialitate. Problemele prezentate în articol, în special în cazul problemelor de vedere, ar trebui consultate cu un specialist.

sursa de informații:

sursă foto:

  • [1] Briotusa.com
 
 

Citiți, de asemenea, următoarele articole interesante:

 
Abonează-te la newsletter și află primul noutățile
Versiunea mobilă
Doriți să continuați?