Sunteți aici:

Probleme de vedere

Achromatopsia (orbul culorii)

Boala se manifestă prin incapacitatea totală sau parțială de percepție a culorilor. Cauza acestei boli este că are o foarte mică sau chiar zero numărul de conuri responsabile pentru vederea culorilor și acuitatea de percepție. Este o boală genetică dar poate să apară în urma altor boli de ochi.

Astigmatismul

Neregularitatea văzului care este cauzată de afectarea sferică a ochilor. Astigmatismul apare atunci când ochiul are o lățime mai mare decât înălțimea. Atunci corneea și cristalinul în loc să acumuleze lumină în formă circulară a retinei formează o imagine neclară într-o singură direcție.

Există două tipuri de astigmatism:

 • astigmatism regulat – ochiul are două axe optice. Acest defect poate fi corectat cu ochelari cu lentile cilindrice.
 • astigmatism neregulat – corneea ochiului este defectă prin traume. În acest caz axa optică este mai mult de două. Acest defect poate fi ajutat cu gel pe cornee sau cu lentile de contact.

Daltonism

Defectul se caracterizează prin afectarea diferențelor de culori. Nu se pot distinge în același timp culorile roșu și verde, dar de asemenea pot să nu fie distinse și alte culori. Daltonismul apare cel mai des la barbați.

Problele de vedere la apropiere (Miopia)

Este cel mai frecvent defect de refracție a ochiului. Această deteriorare se manifestă prin faptul că ochiul focalizează razele de lumină și le concentrează în fața retinei. Prin urmare imaginea de pe retină este neclară și vedere încețoșată. Pentru corectarea vederii cu miopie se folosesc ochelari de vedere sau lentile de contact (lentile de contact care distrag atenția bi-concave). Puterea lor optică înseamnă în dioptrii cu semnul minus.

Există trei grade de miopie:

 • mică - până 3 dioptrii
 • medie – mai mică de 6 dioptrii
 • mare – mai mare de 6 dioptrii

Presbitism (probleme de vedere la depărtare sau Hipermetropie)

În afară de miopie cel mai frecvent defect este de refracție a ochiului. Este efectul insuficient de dimensiunea antero – partea din spate a ochiului sau insuficiența puterrii la rupere a sistemului optic a ochiului (cristalinul este prea plat).

La corectarea vederii pentru cei care suferă de hipermetropie se folosesc ochelari de vedere sau lentile de contact (lentile de focalizare). Puterea lor optică înseamnă în dioptrii cu semnul plus.

Nistagmus

Defectul se manifestă prin necontrolarea involuntară a oscilațiilor globilor oculari.

Observăm nistagmus:

 • orizontal
 • vertical
 • rotativ
 • oblic

Strabism (a privi încrucișat)

Boala se manifestă când slăbește mușchii ochiului. În consecință se schimbă unghiul de vizualizare a unui ochi în raport cu celălalt. Rezultatul strabismului este perturbat de vederea stereostopică. Strabismul se poate corecta cu ajutorul ochelarilor și a exercițiu. Se efectuează de asemenea operații chirurgicale pentru corectarea strabismului.

Strabismul se împarte în:

 • strabism divergent – ochii sunt ghidați spre partea exterioară a unghiului de vizualizare,
 • strabism convergent – ochii sunt ghidați spre centru a unghiului de vizualizare,
Abonează-te la newsletter și află primul noutățile
Versiunea mobilă
Doriți să continuați?