Aplicarea lentilelor de contact

aplicarea lentilelor de contact

Aplicarea lentilelor de contact poate deveni, în prima faza, o procedură extrem de stressantă, provocatoare de tensiuni interioare inimaginabile. Dar lucrurile nu stau tocmai așa. Odată procedura învățată, lucrurile vor deveni, practic, o rutină zilnică cu care proaspătul purtător al acestor accesorii oftalmologice se va familiariza.

Prima aplicarea a lentilelor de contact ar trebuie să aibă loc, întotdeauna, sub supravegherea unui specialist medical care te va sfătui, în permanență, cum să faci mai bine acest lucru. Prezenta sa facilitateaza, în mod obiectiv, învățarea procedurii de aplicare a lentilelor de contact, deoarece el are posbilitatea de a-l monitoriza pe pacient în tot ceea ce face și îi poate corecta eventualele erori care pot influenta pozitionarea eficienta a lentilelor de contact. Adesea, acelasi specialist este chiar persoana care îți va aplica, pentru prima dată, perechea de lentile de contact la nivelul ochilor.

După efectuarea reglajelor de rigoare, acesta asigură:

  • acuitatea vizuală;
  • dacă lentilele sunt sau nu centrate corespunzător și acoperă tot orificiul corneean;
  • mobilitatea lentilelor de contact în timpul clipirii;
  • mobilitatea lentilelor de contact în momentul privirii către direcții diferite;
  • confortul din timpul utilizarii lentilelor.
 

Pregătirea aplicării lentilelor de contact

 

Utilizarea lentilelor este una din cele mai mari frici în rândul purtătorilor noi. Majoritatea persoanelor văd asta ca pe un proces extrem de complicat și riscant. Adevărul este că aplicarea și înlăturarea lentilelor de contact este atât de ușoară, încât până și un copil de 8 ani o poate face.

Aplicarea lentilelor de contact este nedureroasă și foarte simplă. Procesul ce are loc nu implică atingerea niciunui nerv, ci doar plasarea lentilei moi pe suprafața ochiului. Cu toate că s-ar putea să îți dea bătăi de cap la început, odată ce te-ai obișnuit cu procesul, îți va intra practic în reflex.

Pentru o pregătire și aplicare sigură a lentilelor de contact, specialiștii oftamologi te sfătuiesc să respecți, cu maximă rigurozitate, următoarele indicații și pasi:

  • spală-te foarte bine pe mâini cu săpun sau dezinfectant, de preferat să fie un săpun cu propietăți antibacteriene;
  • usucă-ți mâinile folosind un uscător sau un prosop de hârtie. Nu trebuie să folosești un prosop textil, deoarece îți pot rămâne scame pe degete;
  • înainte să manevrezi lentilele, nu folosi cosmetice uleioase sau pe bază de cremă fiindcă s-ar putea să fie absorbite în lentilă;
  • dacă îți aplici lentilele deasupra chiuvetei, ai grijă să acoperi gaura de scurgere cu un dop pentru a nu pierde lentila în cazul în care o scapi;
  • în cazul în care scapi lentila, aceasta trebuie clătită cu soluție, iar apoi poți încerca din nou să o aplici pe ochi;
  • dacă ai posibilitatea, întinde un prosop curat pe o suprafață dreaptă, și ai grija ca locul unde faci asta să fie foarte bine luminat;
  • scoate ușor lentila din lenscase cu buricul degetului;
  • ai mare grijă să nu o atingi sau presezi cu unghiile pentru că se poate rupe foarte ușor.

Înainte de a începe să așezi lentilele pe suprafața ochilor, ar trebui, în primul rând, să te asiguri că lentila pe care intenționezi să o fixezi se află în podul palmei mâinii drespre și că nu este murdară sau distrusă. Este esențial să faci această verificare de rutină pentru sănătatea ochilor tăi. Murdaria sau depunerii de grăsime de pe suprafața lentilei produc, necondiționat, infecții sau leziuni grave la nivelul corneei.

Lentila de contact ce urmează să fie aplicată este așezată pe degetul arătător și urmărită cu mare atenție. Dacă părțile sunt inversate, lentila va avea aspectul unei farfurii, nu a unui castron. După ce te asiguri că lentila este poziționată pe partea corectă și că nu este murdară sau distrusă, poți trece la aplicarea acesteia fără probleme.

 

Începeți mereu cu același ochi și aveți grijă cu manevrați lentilele!

 

Lentila se va introduce doar după ce este curățată cu soluție de îngrijire multifuncțională. Cealaltă mână libeă este folosită pentru a ține pleoapa bine deschisă, în sus. În momentul aplicării, ai grijă să privești direct spre lentila cu pricina sau dintr-o parte. Aceeași pași se repetă și în cazul celuilalt ochi. Procedura de aplicare a lentilelor de contact se termină în momentul în care verifici că ochii tăi se simt confortabil cu noua pereche de lentile de contact. Se clipește cu delicatețe de câteva ori, verificând, în paralel, dacă ochii se simt confortabil.

Dacă simți că lentilele nu te deranjează și nu te rănesc, înseamnă că au fost aplicate corespunzător. În situația aplicării unui machiaj, lentilele de contact se vor așeza înaintea aplicării machiajului cosmetic. Produsele cosmetice pot ajunge pe suprafața lentilei, să o murdărească și să creeze o stare pronunțată de disconfort. De altfel, orice reprezentantă a sexului frumos este datoare să se familiarizeze, în timp, cu această regulă de bază.

 

De reținut!

 

Atenție! O prescripție de la medicul oftalmolog pentru purtarea ochelarilor de vedere nu echivalează cu prescripția pentru utilizarea lentilelor de contact. De altfel, procedurile de îngrijire și întreținere ale celor două metode de corecție optică sunt total diferite. De aceea, dacă purtați ochelari de vedere și aveți de gând să folosiți și lentile de contact sau să înlocuiți ochelarii de vedere cu lentilele de contact, urmați un nou consult oftalmologic!

Mai trebuie să reții și faptul că, indiferent de metoda la care recurgi pentru a aplica setul de lentile de contact, lentila va avea tendința să se centreze singură pe suprafața ochiului. Sunt rare cazurile în care lentila se poate descentra și deplasa către albul ochiului! Dacă totuși lentila se descentrează și te incomodează din această cauză, închide pleoapele și apoi, printr-un masaj circular, direcționează lentila către zona centrală a ochiului.

 

Realizare - echipa de optimetriști Optilen.ro:

 

Articolul a fost elaborat în baza publicațiilor de specialitate și reprezintă o parte integrală a acestui Blog cu referire la bolile oculare și lentile de contact. Ai probleme cu ochii? În cazul unor neclarități contactează echipa noastră de optimetriști sau consultă un medic de specialitate. Problemele prezentate în articol, în special în cazul problemelor de vedere, ar trebui consultate cu un specialist.

sursa de informații:

Imparte: