În ultimii ani, astigmatismul, ca problemă de vedere, a devenit o afectiunii curentă cu incidență crescută îndeosebi în rândul tinerilor. Datele furnizate până în acest moment ilustrează că aproximativ 30% din populația cu vârste cuprinse între 5 și 17 sunt diagnosticate, la un moment dat, cu astigmatism.
Din punct de vedere medical, astigmatismul, ca viciu de refracție, apare un condițiile în care corneea, învelișul exterior al ochiului, prezintă o formă neregulată. Mai precis, aceasta, în loc să aibă o formă tipică rotundă, va capătă un contur alungit, neregulat, similar cu cel al unei mingi de rugby.
Pentru persoanele care se confruntă pentru prima dată cu un astfel de diagnostic, astigmatismul este adesea asociat cu niște ”pete înfricoșătoare”. Cu toate acestea, astigmatismul nu este altceva decât un simplu defect de vedere ce se caracterizează printr-o vedere încețoșată a detaliilor care sunt situate atât la distanță, cât și la apropiere. Deci, pacienții nu pot percepe corect detaliile! Prin urmare, chiar și liniile verticale apar ca fiind distorsionate
Cu alte cuvinte, ochii subiectului afectat de astigmatism sunt incapabili să focalizeze corect razele de lumină, astfel încât imaginea să se formeze fix pe retină. Deci, ochiul nu are capacitatea de a concentra lumina uniform asupra retinei. În felul acesta, corneea alungită permite obiectelor reflectate de către razele de lumină să se focalizeze în două puncte pe pupila ochiului, în loc de unul, așa cum ar fi fost normal. De aceea, imaginea devine blurată, indiferent de distanța la care obiectele sunt situate.
De reținut este faptul că astigmatismul este o tulburare de refracție adesea fiziologică sau având cauze de natură degenerativă. Spunem că astigmatismul este de natură fiziologică atunci când eroarea de refracție se încadrează în jurul a 0,5 dioptrii.
În situația în care curbura corneei este foarte accentuată, iar eroarea de refracție depășește 1 dioptrie, atunci astigmatismul devine patologic, iar medicul va indica pacienților tratament. Tratamentul în cazul astigmatismului constă, efectiv, în corecția optică cu lentile torice speciale, având parametri speciali, comparativ cu tipurile de lentile obișnuite. O pereche de lentile de contact torice sunt caracterizate de un cilindru și axă.
În literatura medicală de specialitate se cunosc două tipuri principale de astigmatism:
Prezența astigmatismului este, de regulă, anunțată de următoarele simptome, chiar dacă nu este obligatoriu ca acestea să apară la toate persoanele:
De regulă, astigmatismul este depistat de către medicul oftalmolog în cadrul unui control de rutină anual, de măsurare a acuității vizuale. Astigmatismul poate apărea, de obicei, împreună cu alte probleme de vedere, cum ar fi miopia sau hipermetropia.
Un consult de specialitate va permite pacientului să țină astigmastimul sub control. De remarcat este că valoarea anuală a astigmatismului, măsurată în dioptrii, crește frecvent în perioada copilăriei și a adolescenței, când ochiul este încă în plină dezvoltare.
O serie de metode de diagnosticare moderne pot facilita depistarea într-un stadiu incipient a astigmatismului:
Tehnica clasică și cu cea mai mare eficiență de corectare a astigmatismul este apelarea la diferitele categorii de lentile de contact torice. În funcție de severitatea afecțiunii, medicul oftalmolog va indica o anumită dioptrie cilindrică și ax.
În raport cu acești parametri oftalmologici, pacientul poate comanda una din următoarele modele de lentile de contact torice:
De la: 104.99 RON (6 buc.)
Dioptrie: -9,00 la +6,00
Cilindru: -2,75 la -0,75
De la: 79.99 RON (3 buc.)
Dioptrie: -10,00 la +8,00
Cilindru: -2,25 la -0,75
De la: 198.99 RON (6 buc.)
Dioptrie: -10,00 la +6,00
Cilindru: -2,25 la -0,75
Articolul a fost elaborat în baza publicațiilor de specialitate și reprezintă o parte integrală a acestui Blog cu referire la bolile oculare și lentile de contact. Ai probleme cu ochii? În cazul unor neclarități contactează echipa noastră de optimetriști sau consultă un medic de specialitate. Problemele prezentate în articol, în special în cazul problemelor de vedere, ar trebui consultate cu un specialist.
sursa de informații: