Cum păstrăm lentilele de contact în recipiente speciale?

recipientele pentru lentilele de contact

Pentru a fi sigure și pentru a-și păstra valabilitatea și eficiența pe toată durata înscrisă de către productor, lentilele de contact se curăță zilnic, se scot și se depozitează în recipiente speciale dedicate acestora.

Este adevărat că, odată ce ai optat pentru un set modern de lentilele de contact, beneficiezi de avantaje multiple sub multe aspecte: vizibilitate mai bună în lateral, o mai bună hidratare la nivelul ochiului, eliminarea multora dintre cauzele care produc iritații, infecții sau alergii. Însă, trebuie să cunoști și latura mai puțin plăcută, și anunme că lentilele de contact vin la pachet cu reguli stricte de ingrijire și depozitare. Dacă ochelarii de vedere pot fi ținuți, fără probleme, pe masă sau pe birou, nu același lucru se poate spune și despre lentilele de contact. Acestea trebuie păstrate, obligatoriu, în recipiente speciale, timp de 6-8 ore, pe durata nopții.

 

Recipientele pentru lentilele de contact

 

Ideea de bază a lentilelor de contact este accea de a-ți simplifica, pe cât posibil viața. Cu alte cuvinte, dacă ai un stil de viață activ, mergi des în călătorii sau, de ce nu, la competiții sportive, lentilele de contact cu considerate, prin excelență, niște accesorii de nădejde. La fel și cutiile în care se păstrează atunci când nu sunt utilizate. Totuși, neîngrijite corespunzător, lentilele de contact pot deveni mai mult un obstacol decât să furnizeze beneficii utilizatorului lor.

Dacă purtați lentile de contact în mod sigur trebuie să respectați regulile de igienă. De aceea dacă vă decideți să cumpărați lentile de contact trebuie să țineți minte să le îngrijiți într-un mod corespunzător precum și trebuie să le păstrați corespunzător iar acest lucru îl puteți face cu ajutorul recipienților pentru lentile. Datorită acestor produse veți proteja lentilele de contact față de toate bacteriile și impuritățiile. Recipienții sunt fabricați din materiale speciale iar o dată cu soluția pentru lentile constituie cea mai bună rezolvare care asigură o protecție corespunzătoare.

Recipienții pentru lentile sunt fabricate în ideea de a păstra în siguranță lentilele de contact și constituie în același timp un mod de îngrijire a lentilelor. Acești recipienți sunt fabricați din sticlă sau plastic. De regulă acești recipienți două camere, însemnate cu litere: R pentru partea dreaptă și L pentru partea stângă. O astfel de concepție vă permite să păstrați lentilele într-un mod corect. În același timp veți minimaliza riscul de a încurca lentilele de aceea evitați să transferați eventualele bacterii de pe un ochi pe altul.

 

Cele mai bune recipiente pentru lentilele de contact

   

Kiturile de călătorie pentru o depozitare facilă de lentilelor de contact

 

Atunci când călătorești și porți în permanență lentile de contact, poti alege kiturile de cășlătorie. Acestea sunt mai mici, mai ușoare și, în același timp, mai portabile decât cutiile tradiționale. Principiul pe baza căruia au fost creați acești recipienți special pentru călătorie este pentru a economisi spațiu în poșetă sau în bagaj. De asemenea, kiturile de calatorie permit și păstrarea tuturor accesoriilor într-un singur loc, astfel încât căutarea la nevoie a acestora să fie doar un simplu foc de paie!

Kitul de călătorie permite și păstrarea soluțiilor de ingrijire, dar și a recipienților. Cu ajutorul lor, poți avea un control mai bun asupra tuturor accesoriilor și să ai grijă mai ușor de lentilele tale de contact. Apoi, seturile de călătorie, alături de recipiente și soluții, sunt cele mai bune metode pentru a-ți proteja lentilele de impurități, de contactul cu bacteriile sau orice alte microorganisme care ar putea dauna sanatatii ochilor.

Folosirea recipientelor speciale pentru lentilele de contact

 

Recipientele de păstrare pot reprezenta surse de bacterii. După folosire este necesar să fie golite, curăţate și clătite cu soluţii sterile recomandate, iar apoi lăsate să se usuce la aer. De asemenea, aceste recipiente trebuie înlocuite în mod regulat, conform recomandărilor date de producător sau de specialist.

 

Asigurarea igienei recipienților

 

În primul rând, prima regulă de igienă vizează faptul că este interzisă folosirea apei de la robinet pentru curațarea recipienților speciali de depozitare a lentilelor de contact.

Curățarea interiorului cutiei recipientului se face cu ajutorul unui deget spălat și curățat sau, cel mai sigur, cu un pulverizator liber, cu care se aplică cu delicatețe soluția de curățare specială și se dizlocă orice peliculă care se poate stoca pe plastic. Pentru a atinge maximul de curățenie, este necesar să acoperi întreaga suprafață interioară și să petreci cel puțin 5 secunde curățând fiecare colțișor al recipientului. Studiile recent efectuate arată faptul că 70% dintre cutiile speciale pentru depozitarea lentilelor de contact conțin bacterii sau sau alte microorganisme care ar putea dauna grav sănătății ochilor. Asigură-te că folosești sau soluție de curățare multifuncțională pe care medicul tău oftalmolog ți-a recomandat-o.

De asemenea, iți recomandăm să reții încă un aspect fundamental referitor la curățarea recipientelor lentilelor de contact, si anume că utilizarea unei soluții saline sau a oricărei soluții de umezile nu ajută la igienizarea într-un mod optim a recipientului. De asemenea, pentru igienă maximă, se recomandă și evitarea oricărui contact a lentilelor de contact sau recipientului de depozitare cu orice sursă de apă. Odată ce expus recipientele pentru lentile la apă, te expus riscului de a contracta Acanthamoeba keratitis, o infecție care, netratată, poate conduce la orbire.

După finalizarea procedurii de curățare, este de preferat să așezi recipientele pe un prosop uscat și să lași ca aerul uscat să pătrundă. După ce recipientul s-a uscat complet, se poate în sfărșit reumple cu soluție proaspătă multifuncțională. Astfel, recipientul este pregătit pentru a stoca lentilele de contact! Recipientele rezevate lentilelor de contact se vor păstra în locuri ferite de umiditate sau microorganisme. Este de preferat, de accea, să nu lași recipientele în baie, aproape de toaletă. Locul ideal de depozitare este pe noptieră, în dormitor.

 

Realizare - echipa de optimetriști Optilen.ro:

 

Articolul a fost elaborat în baza publicațiilor de specialitate și reprezintă o parte integrală a acestui Blog cu referire la bolile oculare și lentile de contact. Ai probleme cu ochii? În cazul unor neclarități contactează echipa noastră de optimetriști sau consultă un medic de specialitate. Problemele prezentate în articol, în special în cazul problemelor de vedere, ar trebui consultate cu un specialist.

Imparte: