Lentilele de contact pe bază de silicon-hidrogel

lentilele de contact din silicon-hidrogel

Lentile de contact sunt un instrument realmente indispensabil în condițiile în care, aproximativ 40% dintre oameni au fost sau vor fi diagnosticați, la un moment dat, cu o afecțiune oftalmologică într-o formă mai ușoară sau mai gravă.

În contextul creșterii incidenței afecțiunilor oculare favorizate, îndeosebi, de solicitarea excesivă a ochilor, este lesne de înțeles de ce marii producători de lentile de contact s-au gândit, în permanență, să inveze. Această inovație continuă, rod al muncii continue a celor mai buni tehnicieni oftalmologi, au fost puse pe piață, până, acum, mai multe generații de lentile de contact.

Se pare că, dintre aceastea, cel mai răsunător succes l-au cunoscut, până în acest moment, fără doar și poate, lentilele de contact pe bază de silicon-hidrogel. De aceea, având în vedere beneficiile aduse de aceste sortimente de accesorii oftalmologice, au fost lansate, rând pe rând, 3 generații de lentile de contact pe bază de silicon-hidrogel. De remarcat este, în primul rând, faptul că, cele 3 generații de lentile de contact din silicon-hidrogel pot fi grupate în mai multe categorii, în funcție de trebuințele pacienților, dar și de natura și particularitățile fiecărui viciu de refracție în parte.

Astfel, s-au dezvoltat mai multe sortimente de lentile de contact din silicon-hidrogel pentru astigmatism, miopie sau presbiopie. Nu de mult, pe piață au fost lansate și câteva sortimente de lentile de contact la nivel high definition, cum ar fi PureVision 2HD, cea mai completa gama de lentile care asigură un nivel sporit de vizibilitate, atât la distanță, cât și la aproape.

 

Lentilele de contact din silicon-hidrogel: o tehnologie avansată

 

Lentilele de contact din silicon-hidrogel și-au caștigat o vastă reputație pe plan mondial, în primul rând grație unei tehnologii avansate, prietenoase cu utilizatorul. Potrivit AllAboutVision.com, lentilele de contact din silicon-hidrogel sunt descrise ca fiind o categorie de lentile soft avansate, care permit o mai bună permeabilitate și transmisie a oxigenului la nivelul corneei. Cu alte cuvinte, oxigenul trece mai ușor prin lentile către cornee, decât în cazul lentilelor obișnuite moi.

De fapt, lentilele de contact pe bază de silicon-hidrogel permit un nivel de transmisibilitate de până la 5 ori mai mare decât modele clasice. Ca material din care sunt create, atât lentilele de bază de silicon hidrogel, cât și lentilele clasice sunt realizate din plastic, ceea ce face ca uscarea acestora să fie ceva mai dificilă. Pe de altă parte însă, ele au proprietatea de a absorbi o cantitate mai mare de apă și de a o reține. Prin urmare, ele se hidratează extrem de rapid, devin moi și au o textură asemănătoarea unui gel.

Reputația dobândită de către lentilele de contact pe bază de silicon-hidrogel a crescut continuu, ceea ce a făcut, ca, la nivelul anului 2014, aproximativ 68% dintre modelele de lentile de contact să fie realizate din acest material extrem de permeabil la nivelul Statelor Unite, coparativ cu un procent de 24% în cazul lentilelor convenționale.

  

Lentilele de contact din silicon-hidrogel: avantaje și dezavantaje

 

În ceea ce privește avantajele și dezavantajele acestui tip de lentile de contact, se pare că produc mult mai multe beneficii decât minusuri. Astfel, la capitolul avantaje, am putea enumera, în primul rând, capacitatea acestor lentile de a reduce hipoxia, un sindrom asociat iritației, infecțiilor bacteriene și înroșirii ochilor și vederii blurate. Acest sindrom, care a dobândit o incidență crescută început cu anii 1990, este redus prin apelarea la aceasta categorie de lentile de contact.

În al doilea rând, odată cu introducerea lentilelor de contact din silicon-hidrogel a crescut și durata de purtare optimă a accesoriilor medicale în condiții de maximă siguranță, fără a crește proporțional și riscul apariției infecțiilor oculare.

Creșterea funizării ochilor unei cantități sporite de oxigen aduce multiple beneficii pentru sănătatea ochilor, în sensul că mulți utilizatori nu sunt întocmai atenți la instrucțiunile medicului în ceea ce privește condițiile de îngrijire și durata de folosire a lentilelor de contact. Prin contrast, aceste tipuri de lentile rezolvă, în mare, această problemă. Potrivit statisticilor realizate de către specialiștii Alcon, 1/5 dintre pacienții care apelează la lentilele de contact adorm cu ele pe timpul nopții, iar, dintre aceștia, 2/3 utilizează pe timpul nopții lentile care nu sunt destinate acestui uz.

La capitolul dezavantaje, am putea enumera posibilitatea apariției unor reacții alergice la acest material, la pacienții cu senbilitate crescută, dar și apariției conjunctivitei alergice. Cu toate acestea, studiile efectuate au arătat faptul că apar și anumite schimbări, dar și unele sensibilități la nivelul corneei, care diferă în funcție de regimul în care aceste lentile sunt purtatea. Totodată, o atenție sporită ar trebui acordată keratitei, o afecțiune care poate degenera pe fondul sensibilității oculare.

 

Tipuri de lentile pe bază de silicon-hidrogel

 

Variantele mai vechi al acestui tip de lentile au un așa-zis modul de elesticitate mai mare, adică sunt mai dure, deci mai puțin confortabile pentru unele persoane. Cele mai recente lentilele de contact din silicon hidrogel de generația a doua și a treia au silicon și hidrogel în proporții egale, ceea ce înseamnă că nu sunt la fel de rigide, deci mai confortabile.

Prima generaţie este deja disponibilă în Europa de 5 ani şi cu toate acestea doar 5% dintre purtătorii noi de lentile de contact sunt adaptaţi astfel. În afara reţinerilor pacienţilor faţă de purtarea continuă a lentilelor de contact, atitudinea prescriptorilor faţă de această modalitate de purtare, deficienţele de confort şi performanţ ele clinice ale lentilelor din silicon-hidrogel de primă generaţie au avut un rol de netăgăduit. Punctele slabe ale acestor materiale sunt legate de alte proprietăţi decât permeabilitatea la oxigen, cum ar fi: modulul sau rigiditatea, umectabilitatea suprafeţei şi depozitele lipidice.

Astfel că, deşi problemele legate de hipoxie au fost virtual eliminate cu lentilele din silicon-hidrogel, inflamaţiile, infecţiile şi complicaţiile mecanice constituie, in continuare, un real inconvenient. Cercetările şi dezvoltarea unei noi generaţii de lentile moi s-au orientat, în consecinţă, către beneficii evidente pentru consumator şi practician, pentru ca pacienţii să fie dornici să le încerce şi specialiştii să aibă încrederea de a le recomanda. Lentilele din noua generaţ ie trebuie să îmbine caracteristicile de transmisibilitate la oxigen ale lentilelor din silicon-hidrogel cu beneficiile de confort şi uşurinţa în adaptare oferite de lentilele tradiţionale din hidrogel.

Din categoria de lentile de contact din silicon-hidrogel fac parte lentilele de contact de unică folosință, lentilele de contact bifocale, lentilele de contact saptamanale, lunare, dar si cele pentru presbiopie. Cele mai populare modele de lentile de contact din silicon-hidrogel sunt, fără doar și poate, lentilele PureVision 2 HD sau ACUVUE® OASYS.

 

Realizare - echipa de optimetriști Optilen.ro:

 

Articolul a fost elaborat în baza publicațiilor de specialitate și reprezintă o parte integrală a acestui Blog cu referire la bolile oculare și lentile de contact. Ai probleme cu ochii? În cazul unor neclarități contactează echipa noastră de optimetriști sau consultă un medic de specialitate. Problemele prezentate în articol, în special în cazul problemelor de vedere, ar trebui consultate cu un specialist.

sursa de informații:

Imparte: