Lentilele de contact pentru copii

lentilele de contact pentru copii

Una dintre întrebările care macină gândurile tuturor părinților este ”De când pot purta copiii lentilele de contact?”. Statistic vorbind, peste jumatate din populația Globului are nevoie de corecție optică. Iar această necesitate poate apărea chiar de la cele mai fragede vârste.

În cazul copiilor, ochelarii de vedere și lentilele de contact sunt cele mai potrivite metode pentru a le corecta vederea. În ultimii ani, medicii oftalmologi îi incurajează, din ce în ce mai mult, pe părinți, să opteze pentru lentilele de contact atunci când vine vorba de corectarea unor afecțiuni curente precum miopia, hipermetropia sau astigmatismul, afecțiuni cu care copiii lor au fost recent diagnosticați.

 

Lentilele de contact la copii - de când pot fi folosite?

 

Dim cercetările recent realizate de către experții în oftalmologie, rezultă că cei mici sunt candidați cerți pentru purtarea lentilelor de contact. Aceștia sunt personalități cu o viață activă, implicați în numeroase activități extrașcolare, iar ochelarii se dovedesc, în aceste condiții, o alege neconvenabilă pentru activitățile recreative.

Majoritatea copiilor sunt motivați și determinați să aleagă o variantă practică de corectare a vedere. De aceea, ei pot respecta, cu ușurință, indicațiile și recomandările medicului oftalmolog. Ei sunt capabili să manevreze cu grijă lentilele de contact, fie că sunt sau nu supravegheați, iar acestea din urmă le aduc beneficii considerabile.

În ceea ce privește vârsta de la care copiii iși pot începe ”aventura” purtării lentilelor de contact, nu există nici cea mai mică interdicție și nici o vârstă minimă potrivită pentru ca aceștia să înceapă să poarte lentile de contact. Singura condiție este ca aceștia să fie capabili să aibă grijă singur de lentilele sale, să dispună îndemânarea necesară pentru a le manevra corect și să le poată îngriji și curața în fiecare zi. De altfel, studiile și experiența experților în oftalmologie au relevat faptul că până și un copil de 8 ani poate fi capabil să aiba singur grijă de perechea sa de lentile de contact, și astfel, să își înceapă aventura în această direcție.

În plus, odată ce încep să poarte lentile de contact, specialiștii au ajuns la concluzia că cei mici devin mai responsabili cu igiena, așa încât să nu poarte lentilele de contact mai mult timp decât este recomandat. Odată ce părinții, împreună cu copiii, aleg să facă trecerea de la ochelarii de vedere la lentilele de contact, un aspect foarte important de care trebuie să ținem cont este ca cel mic să învețe rapid, sub îndrumarea unui specialist, manevrarea corectă a lentilelor de contact. Odata de aceste obiceiuri sunt greșit deprinse în copilărie sau adolescență, este foarte greu să mai poată fi schimbate la maturitate.

 

Complexele copiilor și adolescenților la începutul purtării lentilelor de contact

 

Primele dăți când sunt purtate lentilele de contact, în rândul copiilor și adolescenților apar așa-numitele complexe, pe fondul emoțiilor la aplicarea și îndepărtarea lentilelor. În această privință, copiii se pot simți complexați, întrucât au impresia că lentila le poate zgâria ochiul sau poate produce iritații grave, ori că se poate duce către fundul ochiului și nu mai poate fi scoasă. Acestea complexe apărute la început pot fi, însă, înlăturate extrem de ușor, prin abordarea unei conduite potrivite în ceea ce privește procedurile de aplicare, îndepărtare, curățare și depozitare corectă a lentilelor de contact.

Odată ce copiii și adolescenții vor elimina, treptat, aceste complexe supărătoare și se vor obișnui cu rutina zilnică a întreținerii lentilelor de contact, toată familia va fi uimită și se va întreba de ce nu au recurs mai devreme la această metodă de corecție optică.

 

Lentilele de contact vs ochelarii de vedere: avantajele lentilelor de contact

 

O altă întrebare care stă pe buzele tuturor este legată de beneficiile pe care lentilele de contact le furnizează purtătorului și care ar fi cele mai indicate modele de lentile de contact pentru copii. În ceea ve privește beneficiile lentilelor de contact, acestea sunt nenumărate. În primul rând, dacă ținem cont de aspectul estetic, cu siguranță vom apela la lentilele de contact. Lentilele de contact te lasă aspectul tău natural al feței, să fii tu însuți. Prin contrast, ochelarii de vedere te ajută să ai o aliură mult mai serioasă și să îți scoți în evidență inteligența și seriozitatea.

În altă ordine de idei, ochelarii de vedere nu se potrivesc de fiecare dată când adopți o nouă ținută. Lentilele, în schimb, se potrivesc oricărei ținute, îndiferent de formă, culoare și ocazie. În al treilea rând, lentilele de contact te ajută să ai o vedere mai ageră și corectă, mai ales atunci când trebuie să identifici corect scrisul de la tablă. Pe lângă asta, ele oferă și avantajul unui câmp vizual mult mai extins, deoarece ele sunt proiectate să urmârească mișcările ochiului.

În cazul practicării unor sporturi, lentilele de contact mai prezintă și avantajul că, fiind purtate direct pe ochi, vederea este cât se poate de naturală, iar distorsiunile nu apar decât în cazuri excepționale. Mai mult decât atât, dacă copilul dvs merge mereu în excursii școlare sau în cantonamente sau competiții sportive, lentilele de contact sunt ușor de purtat în geantă, iar șansele ca să fie uitate pe undeva sunt minime. De altfel, și riscul de apariție al rănilor sau ca ele să fie călcate scade la minim.

Cât privește tipurile de lentilele de contact potrivite pentru copii, cele mai indicate sunt lentilele de contact de unică folosință, cel puțin în cazul copiilor mici, până când aceștia deprind tainele folosirii și întreținerii corecte a acestora. După ce aceștia au învățat, sub stricta supraveghere și îndrumare a unui specialist și a familiei să manevreze și să curețe corect lentilele, se poate trece la folosirea unui set de lentile de contact cu utilizare prelungită și anume, lentilele de contact la două saptămâni. Din studiile realizate de către specialiști, lentilele de contact la două săptămâni par a fi tipul de accesorii potrivite pentru copii. Indibitabil, lentilele de contact zilnce accesoriile ideale pentru ca aceștia să-și înceapă, fără riscuri, ”aventura” purtării acestei metode excelente de corecție optică.

 

Realizare - echipa de optimetriști Optilen.ro:

 

Articolul a fost elaborat în baza publicațiilor de specialitate și reprezintă o parte integrală a acestui Blog cu referire la bolile oculare și lentile de contact. Ai probleme cu ochii? În cazul unor neclarități contactează echipa noastră de optimetriști sau consultă un medic de specialitate. Problemele prezentate în articol, în special în cazul problemelor de vedere, ar trebui consultate cu un specialist.

sursa de informații:

Imparte: