Miopia și soluțiile de corecție optică

Ți s-a întâmplat să te doară vreodată ochii atunci când privești la distanță? Sau să ai senzația că nu mai identifici corect obiectele poziționate la o distanță mare în raza ta vizuală și că totul ți se pare a fi neclar? Uneori, fasciculele de lumină care pătrund a nivelul globului ocular nu sunt focalizate, într-o manieră optimă, pe retină. De regulă, în acest caz, globul ocular al acestor persoane este mai lung, iar razele de lumină paralele, care vin de la un obiect situat în depărtare, se focalizează în fața retinei. De aceea, imaginile situate la distanță mare apar ca fiind neclare, iar subiectul depune eforturi intense pentru a le identifica corect. De cele mai multe ori, odată cu efortul de a focaliza fasciculele de lumină, ochii obosesc, fiind solicitați la maxim.

 

Miopia - definiție, tipuri de miopie

 

lentile de contact pentru corectarea miopieiMiopia, sau vederea la distanță scurtă, este o anomalie refractivă, cunoscută drept una dintre mai comune erori de refracție și poate fi definită ca fiind incapacitate ochiului de a focaliza imaginile situatie de distanță. În acest caz, cristalinul sau corneea sunt prea curbate, ceea ce conduc la alungirea axului globului ocular. În unele situații, formarea imaginii în spatele retinei și aplatizarea cristalinului și a corneei concură la instalarea și acutizarea miopiei.

Afecțiunea este întâlnită, mai degrabă, în rândul populației tinere, de până în 40 de ani. Incidența acestei afecțiuni oculare este mai frecventă în rândul persoanelor ai căror părinți au miopie. După vârsta de 25 de ani, miopia se stabilizează. Cu toate acestea, în cazul unor subiecți, afecțiunea progresează odată cu înaintarea în vârstă. În ultimii ani, cercetările medicale arată o creștere alarmantă a incidenteței miopiei în rândul populației. De exemplu, la nivelul Statelor Unite, mai mult de 40% din populația acesteia suferă de miopie. La nivel mondial, în anul 2000, nu mai puțin de 25% din populație era dignosticată cu miopie, iar numărul miopilor se va dubla până în anul 2050, confirmă același studiu.

Miopia se diagnostichează, în primă fază, printr-o serie de semnale, tipice, cum ar fi: dificultatea de a putea citi numele sau semnele străzilor, dificultatea pe care o întâmpină elevii de a putea citi scrisul de la tablă, incapacitatea de a vedea clar obiectele de la distanță, și, în același timp, de a le vedea extrem de bine pe cele din apropiere.

Alte simptome ale miopiei includ senzația continuă de lăcrimare, durerile oculare și durerile de cap. În legătură cu acest aspect, studiile de ultimă oră confirmă faptul că durerile de ochi au devenit o problemă de care se plâng tot mai multe persoane care petrec foarte mult timp în fața calculatorului. Mai precis, nu mai puțin de 50-90% dintre subiecții care utilizeză frecvent calculatorul în timpul programului de lucru resimt simptome care semnalează o problemă oculară.

În literatura de specialitate se cunosc mai multe tipuri de miopie, difinite astfel:

  • miopie mică - până la 3 dioptrii,
  • miopie medie - între 3 și 6 dioptrii,
  • miopie mare - peste 6 dioptrii,
  • miopie forte (patologică) - peste 9-10 dioptrii - se manifestă prin modificări patologice la nivelul fundului de ochi și o acuitate vizuală scăzută, chiar și cu cea mai bună corecție optică.
 

Metode de corecție a miopiei

 

Odată apărută, miopia nu se poate vindeca spontan, în sensul că dioptriile scad de la sine!
Mai degrabă, acestea au tendința de a crește, în special la copii, căci organismul lor este în creștere. Prin urmare, corecția optică imediată este o nevoie stringentă pentru subiect!

 

Corecția miopiei și tipurile de lentile de contact

 

În cazul miopiei, corecția optică se realizează pe baza lentilelor sferice divergente, cu minus. Ochelarii de vedere sau lentilele de contact sunt cele mai frecvent folosite metode pentru corectarea miopiei. În general, pacientții miopi au ochii mai fragili, astfel încât, cel puțin la drioptrii mari, retina este mai subțire și există riscul rupturii în cazul în care se produce o creștere bruscă de presiune la nivelul globului ocular. De aceea, medicul oftalmolog va indica corecția optică cea mai mică pe care o poate suporta ochiul, raportată la măsurătorile efectuate cu dioptronul și la testarea acuității vizuale pe baza citirii literelor sau cifrelor la panou.

Mai mult, persoanele cu miopie sunt nevoite să efectueze controale perioadice frecvente, pentru a li se ajusta dioptriile. În paralelel, li se va evalua și starea retinei. După vârsta de 40 de ani, controalele oftalmologice se impun a fi efectuate anual. O a treia variantă de corectare a miopiei o reprezintă intervenția chirurgicală laser sau înlocuirea cristalinului cu unul artificial. În cazul operației laser, medicul va modifica refracția globală a ochiului. În felul acesta, se elimină nevoia purtarii ochelarilor sau a lentilelor de contact.

 

Corecția optică a miopiei prin lentile de contact

 

Ca alternativă non-chirurgicală, miopia se poate corecta cu ajutorul lentilelor de contact sferice. Astfel, subiecții au la îndemână o arie completă de lentile de contact sferice divergente, cu dioptrii valabile pentru toate tipurile de miopie. Lentilele de contact se recomandă îndeosebi persoanelor cu miopie, a căror diferență de dioptrii între cei doi ochi este mai mare de 2 D. Dar orice persoana, poate opta, la recomandarea medicului, pentru corecția prin lentile de contact, care prezintă avantajul de a extinde câmpul vizual și de elimina distorsiunile provocate de rama ochelarului.

Pentru formele severe de miopie (miopie forte), medicul oftalmolog va prescrie o categorie de lentile de contact extra, cum ar fi Proclear Sphere RX.

 

Lentile de contact pentru corectarea miopiei

 

Miopia se poate corecta cu lentile de contact de unică folosință, cu înlocuire bi-lunară, lunară și anuală.

 
Ca exemplu de lentile de contact de unică folosință se pot sugera următoarele mărci:
 

Prețul: 129.99 RON

Dioptrii până la -12,00 D

ACUVUE® OASYS 1-Day 30 buc.

Prețul: 74.99 RON

Dioptrii până la -10,00 D

AquaView Daily 30 buc.

Prețul: 74.99 RON

Dioptrii până la -15,00 D

Dailies AquaComfort Plus 30 buc.
Ca lentile cu înlocuire bi-lunară, putem exemplifica:

Prețul: 69.99 RON

Dioptrii până la -10,00 D

#bioview 2 week 6 buc.

Prețul: 69.99 RON

Dioptrii până la -12,00 D

ACUVUE® OASYS 6 buc.

Prețul: 129.99 RON

Dioptrii până la -12,00 D

ACUVUE® OASYS with Transitions
Următoarele tipuri de lentile fac parte din categoria celor lunare:

Prețul: 109.99 RON

Dioptrii până la -12,00 D

Air Optix® Plus HydraGlyde® 6 buc.

Prețul: 84.99 RON

Dioptrii până la -10,00 D

#bioview Monthly 6 buc.

Prețul: 134.99 RON

Dioptrii până la -12,00 D

PureVision® 2 HD 6 buc.
Din categoria lentilelor de contact anuale fac parte:

Prețul: 220.99 RON

Dioptrii până la -20,00 D

Zero 6 Sphere 1 buc.

Prețul: 220.99 RON

Dioptrii până la -30,00 D

Zero 6 Sphere RX 1 buc.
 

Realizare - echipa de optimetriști Optilen.ro:

 

Articolul a fost elaborat în baza publicațiilor de specialitate și reprezintă o parte integrală a acestui Blog cu referire la bolile oculare și lentile de contact. Ai probleme cu ochii? În cazul unor neclarități contactează echipa noastră de optimetriști sau consultă un medic de specialitate. Problemele prezentate în articol, în special în cazul problemelor de vedere, ar trebui consultate cu un specialist.

sursa de informații:

 
 

Citiți, de asemenea, următoarele articole interesante:

 
Abonează-te la newsletter și află primul noutățile
Versiunea mobilă
Doriți să continuați?